Økonomiske problemer. Billige forbrukslån. Nordmenns gjeld øker stadig, noe som er bekymringsverdig. Få lån på dagen her! Bankene nærmest «krangler» med ekspertene, der man samtidig som det reklameres mer enn noen gang for forbrukslån, klages over at nordmenns totale gjeld øker. Men er disse lånene egentlig så ille? For deg som trenger en aldri så liten økonomisk buffer, så kan faktisk er forbrukslån være en av få løsninger for å unngå en kjip hverdag. Men det forutsetter at man vet hva man går til, og at man faktisk har behov for dette lånet.
Når man mangler en økonomisk buffer
Den aller beste formen for økonomisk buffer vil naturligvis være dersom man har klart å spare opp penger på konto. Dette er noe alle mennesker bør gjøre, og spesielt hvis man har gjeld, slik at man har ekstra penger til uforutsette regninger, renteøkninger eller andre situasjoner som gjør at man kommer til å trenge noen ekstra kroner. Men hvis man ikke har klart å spare penger når man plutselig trenger de – hva gjør man da? Jo, et lån uten sikkerhet kan være et alternativ som økonomisk buffer, selv om dette bør være siste utvei.
For det er ingen god idé å ta opp et forbrukslån for å ha penger stående på konto. Du betaler nemlig renter på hver eneste krone, allerede fra den dagen du tar opp lånet. Det betyr at du taper ganske mye på å ha pengene stående på en konto som en buffer – et slikt lån bør man ta opp dersom man trenger penger umiddelbart. Og man bør ikke låne mer enn nødvendig, for jo lengre tid du bruker på å betale ned lånet, jo større blir totalkostnaden. Derfor er det tvilsomt om vi vil anbefale forbrukslån som en ren, økonomisk buffer, men heller for å dekke uforutsette regninger og utgifter. Det tar tross alt bare noen dager å få et slikt lån, så du trenger ikke planlegge det så lenge i forveien.
Hvorfor ta opp forbrukslån?
Men hvorfor skal du trenge et forbrukslån? Det finnes mange gode grunner til det. Å låne til forbruk ligger jo i navnet, men dette anbefaler vi sjeldent ettersom «forbruk» sjeldent er noe man har behov for og følgelig bør betale rundt 15 prosent rente for. Andre ting kan være oppussing, reise eller større prosjekter som krever en stor slant med penger, som man ikke har muligheten til å spare til, men som man har økonomi til å betale ned over flere måneder. Å handle på avbetaling behøver nødvendigvis ikke være en dårlig idé, men det forutsetter naturligvis at man planlegger nedbetalingen godt og faktisk har økonomi til å behandle nedbetalingen inkludert renter og gebyrer. Se www.forbrukslån.no for banker med lav effektiv rente på lån.
Primært vil det være mest relevant å ta opp et forbrukslån dersom man får uforutsette utgifter. Eksempler på dette kan være hvis vaskemaskinen ryker, eller at bilen som du er avhengig av i jobb må på verksted der regningen blir overraskende høy. I slike situasjoner er det i alle fall forsvarlig å ta opp et forbrukslån – når alternativet er at man ikke kommer seg på jobb, eller ikke får vasket klær.
Sparing, sparing!
Selv om det er svært enkelt å få et forbrukslån i dag, så er moralen enkel – kom problemene dine i forkjøpet. Som nevnt innledningsvis så er den aller beste formen for økonomisk buffer en sparekonto. Har du ikke begynt å spare enda, så bør du gjøre det etter å ha lest denne artikkelen. Legg inn et fast trekk den dagen du får utbetalt lønning, og du vil nærmest ikke merke at du sparer. Men du vil garantert merke det den dagen du trenger litt ekstra penger, enten det er til en planlagt utgift eller til en regning som kanskje ikke var helt planlagt.
Det finnes mange måter å spare på, med alt fra faste trekk til minisparing der det automatisk overføres en liten sum hver gang du drar VISA-kortet ditt i en forretning. Andre alternativer er sparing i fond, sparing på BSU-konto eller sparing på høyrentekonto. Her må man rett og slett finne det alternativet som passer best med ens egen privatøkonomi og muligheter.
Alternativer til forbrukslån
Er det en økonomisk buffer man er på utkikk etter, så finnes det alternativer som kanskje er mer gunstige enn forbrukslån, og som vil spare deg for penger. For eksempel vil et kredittkort være en god løsning, ettersom man her ikke betaler noe når man ikke bruker pengene som står på kortet. For eksempel kan du ha en pengereserve på inntil 150 000 kroner (høyeste kredittgrense på norske kredittkort) uten at det koster deg verken i renter og gebyrer – før du bruker pengene. Også verdt å nevne er at bruken er gratis i 40-50 dager, før rentene begynner å løpe.
Det skal sies at når rentene først begynner å løpe, så kan disse kredittkortene bli langt mer kostbare enn et forbrukslån. Men som økonomisk buffer er de helt klart de beste alternativet, ettersom du på sekundet har en økonomisk buffer. Da kan man eventuelt løse situasjonen med et kredittkort, også bruker man noen dager eller uker på å søke om et forbrukslån dersom man ser at man ikke får muligheten til å betale ned kredittkortet igjen før rentene begynner å løpe. Du må uansett regne med å betale litt ekstra når du tar opp forbrukslånet, men hvis man for eksempel får feriepenger om en måneds tid, så vil det helt klart være en bra løsning å bruke kredittkortet i første omgang.